­čÄë Ontvang elke dag gratis verzending door je te abonneren op onze nieuwsbrief

TYPES EN FUNCTIES VAN DE BIBLIOTHEEK

Er zijn zes verschillende soorten bibliotheken, die elk een ander doel in de samenleving dienen. Er zijn verschillende soorten bibliotheken, waaronder de nationale bibliotheek, openbare bibliotheek, academische bibliotheek, schoolbibliotheek, bepaalde bibliotheek en priv├ębibliotheek. Elke soort bibliotheek is anders en heeft een specifiek doel. Hoewel sommige functies voor alle bibliotheken hetzelfde zijn, zijn andere aangepast aan de unieke behoeften van de eigenaar. Het blogbericht van vandaag zal de verschillende categorie├źn bibliotheken en hun sociale functies opsommen en uitleggen. Lees alstublieft verder tot het einde.

Zoals iedereen weet, hechten academici, wetenschappers en zelfs studenten aan onze talrijke universiteiten, hogescholen en hogescholen, evenals op het niveau van het secundair/middelbaar onderwijs en het lager onderwijs, grote waarde aan bibliotheken.

EEN REEKS BIBLIOTHEKEN

Over het algemeen kunnen bibliotheken worden onderverdeeld in zes verschillende categorie├źn:

1. Federale Bibliotheek

Dit is de bibliotheek van een staat of soevereine natie. Het voldoet aan de informatiebehoeften van het land en heeft wettelijke depotrechten, waardoor het alle publicaties kan kopen die in eigen land zijn geproduceerd door mensen en organisaties, ongeacht het onderwerp. Alle publicaties over de Verenigde Staten van Amerika worden in het buitenland gedaan door personen en organisaties van welke nationaliteit dan ook. Particulieren kunnen geen boeken of andere items lenen van nationale bibliotheken. Ze zouden echter op lange termijn materialen kunnen doneren aan instellingen zoals hogescholen of andere respectabele instanties in de natie.

2. Gemeenschapsbibliotheken

Staats- of lokale overheden bezitten openbare bibliotheken, die voorzien in de informatie-, onderwijs- en plezierbehoeften van de bevolking. Iedereen is welkom om gebruik te maken van de bronnen van openbare bibliotheken, zoals de naam al doet vermoeden, zolang ze zich houden aan de lokale wetten. Ook openbare bibliotheken dienen de belangen van kleuters en basisschoolleerlingen.

3. Educatieve bibliotheken

Om tegemoet te komen aan de onderwijs- en leerinteresses van de kinderen, studenten en hun leraren, worden schoolbibliotheken opgezet in kinderdagverblijven, lagere en middelbare scholen en middelbare scholen. Het cre├źren van mediabronnen voor scholen is een actuele trend. Het mediabronnencentrum combineert gedrukte en niet-gedrukte bronnen om het individuele en groepsleren van studenten te ondersteunen.

De meubels en benodigdheden in schoolmediacentra zijn zorgvuldig ontworpen om kindvriendelijk te zijn. De setting is gemaakt om er aantrekkelijk uit te zien.

4. Educatieve bibliotheken

Universiteiten, hogescholen, hogescholen, belangrijke seminaries, gelijkwaardige theologische hogescholen, hogescholen voor landbouw, bosbouw, visserij en andere tertiaire instellingen zijn voorbeelden van tertiaire instellingen met academische bibliotheken. De belangrijkste reden waarom wetenschappelijke bibliotheken worden opgericht, is om de programma’s van de moederinstellingen te helpen met boeken. De bibliotheek van een tertiaire instelling wordt bijvoorbeeld verondersteld educatief onderzoek en informatiemateriaal te leveren over de relevante onderwerpen die passen bij elk van de graad-, diploma- en certificaatprogramma’s van de instelling.

5. Unieke bibliotheken

Een bepaalde bibliotheek komt tegemoet aan de behoeften van onderzoeksinstellingen en werknemers van bedrijven met eng gerichte, specifieke onderwerpinteresses. Soms zijn de academische opleidingen van de instelling op het niveau van speciale bibliotheken. Onderzoeksbibliotheken zijn een andere naam voor bijzondere bibliotheken. Deze spelen in op de publieke belangen op een bepaald gebied. Daarom moet een bibliotheek, om als onderscheidend te worden beschouwd, ofwel de gebruikers ofwel de materialen uniek zijn.

6. Persoonlijke bibliotheek

Individuen of groepen zoals kerken kunnen priv├ębibliotheken bezitten. De eigendommen van particulieren komen voort uit de betrokkenheid van de eigenaar bij economische, politieke of educatieve activiteiten of uit de wens om diensten aan het grote publiek te verlenen op basis van winstoogmerk. Particuliere bibliotheken die eigendom zijn van organisaties, zoals evangelisatiebibliotheken, ministeriebibliotheken en de bibliotheek van wijlen Chief Obafemi Awolowo in zijn huis in Ikenne, helpen bij het werk dat in de organisaties wordt uitgevoerd.

Bibliotheken met abonnementsdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond in steden als Lagos. Terwijl sommige particuliere bibliotheken generiek zijn, vertonen andere de kenmerken van speciale bibliotheken.

ANTWOORDEN VAN BIBLIOTHEKEN

Bibliotheken voeren de gewone taken uit van het verzamelen, sorteren, opslaan en verspreiden van informatie in zowel gedrukte als niet-gedrukte materialen. Elke vorm van het doel van de bibliotheek hangt af van de doelen waarvoor deze is gemaakt.

Doelstellingen van de Nationale Bibliotheek

Het primaire doel van de oprichting van een nationale bibliotheek is het behoud van intellectuele output (in de vorm van publicaties van het land voor het nageslacht). De Koninklijke Bibliotheek voert de volgende gespecialiseerde taken uit.

DEEL DIT :
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
BLOG

gerelateerde artikelen