🎉 Ontvang elke dag gratis verzending door je te abonneren op onze nieuwsbrief

Verhoog de rolstoeltoegankelijkheid in uw badkamer

Als u of iemand van wie u houdt onlangs afhankelijk is geworden van een rolstoel, bent u zeker bekend met het idee van aanpassing aan veranderingen in het leven. Hoewel de veranderingen in uw dagelijkse routine buitenshuis lang kunnen duren om eraan te wennen, hebt u wel de mogelijkheid om uw huis snel en betaalbaar te verbouwen om de toegankelijkheid voor gehandicapten te vergroten.

Badkamer is het minst ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers

De badkamer is vaak de moeilijkste ruimte voor een rolstoelgebonden persoon om door te navigeren, en uw investering in de toegankelijkheid van de badkamer zal direct resultaat opleveren in de vorm van meer privacy, gemak en onafhankelijkheid. 

Dit artikel schetst enkele stappen die u moet nemen om de badkamer voor mensen met een beperkte mobiliteit gemakkelijker en veiliger te maken. Graag meer info lezen? Bekijk dan eens drempelhulp.com.

Focus op de ingang en beschikbare vierkante meters

Als je rondloopt, heb je zelden het gevoel dat je niet genoeg ruimte hebt om te manoeuvreren in een badkamer – je hebt tenslotte maar zoveel ruimte nodig als waar je voeten op staan. Als je echter aan een rolstoel gebonden bent, moet je rekening houden met de ruimte die de wielen nodig hebben om te kunnen draaien. 

De ingangen van een voor gehandicapten toegankelijke badkamer moeten minstens 90 cm breed zijn. Daarbij is er zelfs wetgeving voor mensen met rolstoelen waar ingangen aan moeten voldoen. Meer lezen over rolstoeltoegankelijkheid wetgeving is een slim plan als je de badkamer gaat renoveren.

Deuren moeten naar buiten opengaan

Bovendien moeten deuren naar buiten opengaan. Naar binnen draaiende deuren worden een obstakel zodra een rolstoel uw badkamer binnenkomt, en het kan moeilijk (of zelfs onmogelijk!) zijn voor een gehandicapte om een naar binnen draaiende deur achter zich te sluiten. 

In dezelfde geest moet je letten op de hoeveelheid vloeroppervlak in je badkamer – past een persoon in een rolstoel bijvoorbeeld in de ruimte voor je wastafel? Houd er rekening mee dat iemand die zich in een rolstoel verplaatst, een andere kijk op ruimte kan hebben dan u; u moet bereid zijn uw badkamer te verbouwen vanuit het gezichtspunt van uw dierbare.

DEEL DIT :
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
BLOG

gerelateerde artikelen